Ik maakte vandaag mijn eerste mouwsplit ooit bij de CVO cursus blouse/jurk in Park De Blieck. Ik nam fotootjes voor een klasgenootje dat er niet kon zijn. Ik heb die foto's nu toch, dus ... een mini-tutorial: de oefening die wij maakten in de les.
De bedoeling is om de 3 fasen van de mouwsplit naast elkaar te zetten om het lapje later als referentie te gebruiken. Ik toon mijn pogingen onder het motto: zie je wel dat alles bij mij ook niet perfect lukt van de eerste keer ;-)
De bedoeling is om de 3 fasen van de mouwsplit naast elkaar te zetten om het lapje later als referentie te gebruiken. Ik toon mijn pogingen onder het motto: zie je wel dat alles bij mij ook niet perfect lukt van de eerste keer ;-)
1 lapje stof (20x20cm) om de 3 stapjes naast elkaar op te stikken.
3 lapjes (belegje) om het splitje te maken in 3 versies (5x13cm)
Het stappenplan:
stap 1: Teken de split op de averechtse kant
De split is 10 cm diep en laat je eindigen met een dwarsstreepje. Je zet er voor de oefening 3 exemplaren naast elkaar (met 5 cm ertussen) op het lapje van 20x20 en 1 exemplaar op de belegjes Het eindpunt merk je met een draadje. Aan de rand van het lapje geef je een klein knipje (= een randmerk).
stap 2: Belegje op de ondergrond spelden.
Je legt een belegje met de goede kant op de goede kant van de ondergrond. Dan speld je dat heel secuur aan elkaar: eerst de eindpunten en daarna nog een speldje ertussen, allemaal "perfect" op de getekende lijnen. Je steekt ook een dwars speldje op het eindpunt.
stap 3: Belegje aan de "mouw" vaststikken.
Je hecht aan de rand van het lapje en dan stik je tot op het eindpunt met een gewone rechte steek. Je gebruikt daarbij de getekende lijn als leidraad, maar je moet er ongeveer 2 mm naast stikken. Dat kan bij voorbeeld door de naald opzij te zetten. Als je machine dat niet kan, gebruik je de aanduidingen op het persvoetje/de machine om evenwijdig en recht te stikken.
Als je begint te stikken, steek je telkens een dwarsspeldje vóór je het speldje op de lijn eruit haalt. We willen niet dat de boel die we net zo secuur aan elkaar gespeld hebben toch begint te verschuiven!
Het de bedoeling om dan een kort boogje te stikken zodat je aan de andere kant van de lijn (weer netjes op 2 mm) bij de eindmeet uitkomt. Om dat boogje te kunnen stikken, verklein je de steeklengte naar 1 of zelfs een 0,5. Je stikt heel traag, desnoods draai je steek per steek aan het vliegwiel en draai je de stof elke keer met de naald in de stof. (prutswerk dus)
Als je boogje gemaakt is, vergroot je de steeklengte weer tot normaal en race je naar de rand (wel mooi evenwijdig op 2 mm racen ). Aan de rand hechten en fase 1 is klaar. Je doet hetzelfde nog eens voor het tweede en derde lapje: oefening baart kunst. Bij mij was er pas sprake van een min of meer geslaagd boogje bij de derde poging.
tip: Duid het einde van de split aan met een voldoende lange lijn in een opvallende kleur, anders is het moeilijk om te mikken.
stap 4: De split inknippen
De eerste split laat je met rust, want die blijft zo.
De tweede en derde split ga je inknippen. Je knipt voorzichtig op de getekende lijn tot op het eindpunt. Dan geef je nog enkele miniknipjes in het boogje tot net voor de naad. Die knipjes maken het gemakkelijker om de split straks mooi te keren.
De tweede en derde split ga je inknippen. Je knipt voorzichtig op de getekende lijn tot op het eindpunt. Dan geef je nog enkele miniknipjes in het boogje tot net voor de naad. Die knipjes maken het gemakkelijker om de split straks mooi te keren.
stap 5: Het beleg naar binnen plooien en strijken
Voor we het belegje naar de achterkant keren gaan we het openplooien(zodat je de goede kant ziet) en eens de rechte stukken van de naad even "strijken met je vingernagel". Daarna ga je met "de mouw" naar de strijkplank en je neemt je speldjes mee.
Om te zorgen dat je geen valse plooien strijkt, speld je 1 lange kant vast aan de strijkplank: een speldje aan de rand, dan de naad mooi strak trekken en vastzetten met een speldje aan de andere kant. En dan pas strijken. Je doet hetzelfde aan de andere lange rechte kant. Het boogje negeer je even compleet.
Als je beide lange stukken gestreken hebt, valt het boogje al bijna vanzelf goed. Eventjes mooi leggen en je strijkijzer erop. Om het nog eens te oefenen doe je hetzelfde met split nummer 3.
Als je het resultaat ziet, merk je ineens dat je zo ook een splitje in de hals van een jurkje kan maken. En niet alleen rechte splitjes, je kan dat ook proberen met een druppel, een hartje, ... So many possibilities ;-)
stap 6: Doorstikken
Om te zorgen dat het belegje na een wasbeurt of zo niet ineens beslist om aan de goede kant te komen piepen en je opnieuw kan strijken met speldjes, wordt het doorgestikt.
Je brengt een sierstiksel aan op de afstand die je mooi vindt. Wij deden dat in de les met een gewone rechte steek op 2 mm van de rand, maar als je daar nu graag bloemetjes op stikt, werkt dat ook natuurlijk. Een contrasterende draad is handig in de oefening om achteraf te zien wat je deed, maar bij een kledingstuk is een matchende draad uiteraard wel aangewezen.
tip van de juf: als je het echt strak wil, kan je op 1 mm stikken, maar omdat je dan bijna op een naad zit te stikken, is de kans groot dat sommige steken dan op de rand terechtkomen.
Do yourself a favor: 2 mm zal mooier uitkomen dan eentje ;-)
En dan is de oefening KLAAR!
Bij een echte mouw komt er dan nog een boord aan en moet je het belegje aan de zijkanten ook overlocken/zigzaggen natuurlijk.
Volgende week leren we een Amerikaanse split (wat er een stuk ingewikkelder uitziet). Maar als er geen afwezigen zijn, ga ik niet op de juf haar zenuwen werken door veel foto's te nemen. Wordt misschien vervolgd dus ...
2 opmerkingen:
ik heb net dezelfde oefening moeten doen in de les... interessant vond ik het wel maar jammer dat ik geen bloesjemadam ben.
Deze oefening viel nog goed mee. De Amerikaanse split (a.k.a. split met een biesje) was heel andere koek.
Een reactie posten