maandag 30 oktober 2017

Let's Stik Belgique!


Toen Marjolein haar plan voor een Belgische maand lanceerde was ik enthousiast. 
Belgisch talent in de kijker zetten: superidee!
Ik wist welk patroon ik zou gaan maken voor de bijhorende uitdaging van Let's Sti(c)k Together.
De stof lag ook al klaar (van vorig jaar). 
De Jaanu van Straightgrain zou hier eindelijk het licht zien!
Dat is ineens ook een vinkje op de G.U.T.A.-lijst.

Voor Let's Stick Together wordt er niet gekeken op een uitdaging meer of minder. 
Naast het deze maand evidente criterium: "gebruik een Belgisch patroon" kwam er als extraatje bij: "Gebruik een patroon dat je niet eerder gebruikte" of "Hack jouw favoriet patroon".

Ik mixte de 2 extra criteria. Het werd een lichtjes gehackte versie van patroon dat al 2 jaar in mijn bezit is, maar (schandalig genoeg) nog niet werd gemaakt. Ik won het patroon bij Miss Matatabi en bleef een jaar twijfelen over welke stof goed zou zijn. Op het stoffenspektakel vorig jaar werd dochterlief verliefd op de varens van de Suffolk collectie van Chong-a Hwang (Timeless Treasures). Mooi koningsblauw met metallic accentjes.



Ik kocht spijtig genoeg te weinig stof en ontdekte dat stoftekort pas deze week. Koude douche, vooral toen ik de stof begon te Googlen en bij verschillende pagina's de melding kreeg dat ze uitverkocht was. Ik had de stof maanden geleden bij Modecoupon zien liggen, dus als laatste poging stuurde ik een facebookberichtje. Julie van Modecoupon was druk in de weer om mij te helpen en legde een stuk voor mij opzij. DANK U WEL, JULIE!


Ik moest zaterdagmorgen naar Sint-Niklaas rijden om af te halen. Dan de stof voorwassen en drogen ... rond een uur of 3 kon ik eindelijk beginnen knippen: heel krap!

Er lag al een tijdje een mooie gouden rits te blinken in mijn voorraad. Alleen schrijft het patroon een blinde rits voor en had ik nog nooit een "zichtbare" rits gebruikt. Ik zocht een tutorial en met dit exemplaar kon ik het patroon aanpassen. Toen de rits met een grove steek was vastgezet, ontdekte ik dat ze toch wel heel ruw aanvoelde.

Weer op zoek naar een tutorial, maar deze keer met de handicap dat ik geen flauw idee heb hoe zo'n "bescherm je vel tegen de rits"-lapje heet. Ik heb dan zelf maar wat gepuzzeld en een strook rechtstreeks tegen de rits genaaid. Het werkt en het ziet er best goed uit voor een zelf ineengefoefeld exemplaar.
Sarah wees me in de  reacties op een tutorial voor een ritsflapje (zo heet dat dus). Dat had me echt tijd bespaard, want dat is gewoonweg keiduidelijk! Best wel logisch want Rebecca van 2 emmerkes water kent dit patroon als geen ander ;-)

De rits zit er helemaal niet perfect in. De neklijn loopt niet door. Maar dat zal nooit een mens zien met de lange lokken van dochterlief, dus heb ik zo gelaten. Voor een eerste poging vind ik hem goed geslaagd.

Ik koos voor de Norah-versie met 6 stolpplooien. Ik maakte me vooraf zorgen over hoe de print eruit zou zien met al die dichtgestikte plooien en en rits. Je kan een print niet laten doorlopen op 7 plaatsen tegelijk. Maar dat was dus zorgen voor niks, want de print is heel vergevingsgezind. Als je niet weet waar de plooien zitten, zie je ze bijna niet. De handleiding voor de jurk is, zoals we van An gewoon zijn, heel duidelijk. Het stikken en doorstikken van al die plooien kostte best wat tijd, maar het resultaat mag er zijn. Ik stikte de naad tussen de boven en onderkant door om in thema te blijven, maar zelfs dat valt niet op. Heel vergevingsgezinde print!

Het model is niet echt aansluitend, maar ik maakte deze jurk ook wat op de groei. Dit is een 8 jaar, terwijl de maten beter overeenkwamen met 7 jaar. De jurk hoort dus niet zo los te zitten als op deze foto.
De jurk was ongeveer een half uur voor een familiebezoek af en dochterlief heeft braaf in haar pyjama zitten wachten tot het jurkje klaar was. Ik denk dat wil zeggen dat ze het mooi vindt ;-)
Als de zon ook wat had willen schijnen in dat half uurtje dat we overhadden, was de foto duidelijker geweest ;-)

Oordeel zelf maar:




Wil je zien wat de andere dames met deze uitdaging aanvingen? Neem snel een kijkje op de andere blogs. Bij Marjolein valt er trouwens nog altijd vanalles te winnen in het teken van Stik Belgique ;-)




25 opmerkingen:

Eefje zei

Het is zeer geslaagd, heel mooi!

Unknown zei

Mooi! En wat een race tegen de klok! Ik moest 1 dag voor de deadline ook nog alle knoopsgaten maken en knopen aannaaien :)

Anoniem zei

Wauw zo knap! soms zou je je toch echt een dochter wensen op zo'n momenten als deze :)

Lunatiek zei

Mooi gedaan zeg! En dat tegen een deadline! Ik vind het supergeslaagd en ik vind de opvallende rits heel leuk staan!

Hutsepruts zei

Wauw heel mooi en die rits maakt het helemaal af!

ViTess zei

Mooie jurk, heel benieuwd waar je die gouden rits vond!

Nathalie V zei

Gewoon bij Veritas. Soms vind je daar onverwacht pareltjes ;-)

Miss Pixie zei

Heel mooi! En wat lief van Modecoupon om je te helpen.

Justine zei

Mooi gedaan! Het stofje en het patroon matchen zeer goed samen.

Unknown zei

Oh, wat een prachtige stof. De gouden rits komt heel goed uit in deze stof. Knap gedaan!

Unknown zei

Over een prachtig jurkje gesproken! Supermooi!

molemieke zei

Heel mooi! Die rits maakt het helemaal af!

anja wouters @ stokstaartje zei

zeer mooie jurk, leuk rits inderdaad ... en hoe spannend als je op het laatste moment ontdekt dat je stof te kort hebt. Maar oef toch gelukt.

Made for Inka zei

Oh dat stofje en die kleur! De Jaanu vind ik altijd mooi in zijn eenvoud en deze past helemaal in dat plaatje. De rits geeft idd wel een extra touch!

Girl in Uniform Lieve zei

Whaw, prachtige kleur.

Just Delphine zei

ooooh als ik deze zie dan ben ik extra blij dat je nog stof vond want het resultaat is prachtig

Sonja zei

Wat een prachtige jurk. Alles klopt: de combinatie van de naaipatronen, de stofkeuze en de zichtbare ritsdetail.

Marieke Falderieke zei

Knap gedaan. Vind het supermooi met de zichtbare rits!

Barbara zei

amai knap zeg! straf dat je dat stofje nog vond, en een heel mooi resultaat!! zeker die rits is heel leuk vind ik!

Khadetjes zei

Ik lag even strike in de groep, met je wanhopige oproep. Nu ik het maaksel zie, snap ik het erg goed, want dat stofje is zo mooi verwerkt! Erg mooi, deze Jaanu!

--ik denk trouwens dat Regina van Twee Emmerkes water een tutorial heeft van hoe je zo'n ritsflapdingske maakt, voor diezelfde Jaanu ;)--

Nathalie V zei

rits-flap-dingske. Dat heb ik nu niet geprobeerd als Google term. Maar 2 Emmerkes Water ... daar had ik eigenlijk wel kunnen opkomen.

Het stoftekort was niet goed voor het "werk eerst de stoffen in de kast op"-voornemen. Want ik heb nu meer over dan ik in eerste instantie had. Aja, geen risico's he ;-)

Flaflinko zei

Wauw, heel leuk gedaan Dat patroon lag hier trouwens ook zeer veel te lang voor ik het eerst maakte. De exposed zipper leerde ik adhv de Cosmo dress van Sewpony, ook met zo'n zipper flag erbij!

Frullemieke zei

Mooie jurk!
Gaat ze nog veel geniet van hebben binnenkort

KreATRIEN zei

keimooi, zo'n jurk zou hier ook wel in de smaak vallen bij mijn dochter!

... van Sara zei

Heel mooie jurk! Dat stofje zou ook mijn aandacht trekken...

Een reactie posten