maandag 23 juli 2018

Vakantie!


Voor de juli-challenge van Let's Sti(c)k Together maakte Marjolein het gemakkelijk. 
We kregen namelijk het thema "vakantie" voorgeschoteld. Ik heb een flauw vermoeden dat wij niet het enige gezin in Vlaanderen zijn waar op 30 juni de kreet "VAKANTIE!!!!" door het huis galmt. 
Inspiratie genoeg dus!

De meeste jaren is de eerste week van juli er echt eentje van zalig niks doen. Maar dit jaar vertrokken we op 1 juli naar Zwitserland: de laatste dagen van het schooljaar stond ik dus al in "last-minute-naaien-en-inpakken" modus. Ik maakte die week 2 jurkjes die nog snel in de valies moesten. Eentje op bestelling van dochterlief en een clandestien exemplaar.


Ik koos voor een eenvoudig en beproefd patroon. Er was dat factortje tijdsdruk, weet u wel. De Nivalis van Sofilantjes werd hier al eerder geproduceerd, maar dan in een herfst/winterversie met lange mouwen. Deze keer ging ik voor de kapmouwtjes. Geen colorblock, geen kap, geen kraag: less is more.

De stof die we vonden bij Stoffen Van Leuven is hier de blikvanger. In huis ziet het er uit als een wit kleedje met zwarte lijntekeningen. Maar als je naar buiten gaat: kleurexplosie! Ineens zijn de wolken en regenbogen ingekleurd. Wat ze toch allemaal uitvinden! Ik moest geen inspanning leveren om dochterlief van deze stof te overtuigen. "Had ik al gezegd dat er eenhoorns op staan, schat?" Verkocht! 

Het jurkje was de voorlaatste dag van het schooljaar klaar. Dilemma: valies of aandoen? Dochterlief wou haar magische jurk toch laten zien, dus eerst naar school. Voor het geval de jurk de eerste dag niet overleefd, is een fotosessie verplicht. Dus voor ze naar school vertrok maakten we al wat foto's om de magie vast te leggen.

Wat de constructie betreft, hield ik mijn hart een beetje vast voor de kapmouwtjes. Daar had ik immers al dikwijls vragen over gelezen in de Sew&Show. Het ging echter heel vlot en ik maakte zelfs wat fotootjes onderweg om een kleine handleiding te schrijven. Wie mij volgt, zag die handleiding al passeren. 

Het grootste constructieprobleem was de breedte van de jurk. Ik had geen stoffentabel bij de hand in de winkel, dus ik kocht een stuk dat net te kort was. Door het rokdeel een beetje smaller te plooien, lukte het toch. Het jurkje is daardoor iets minder zwierig dan het origineel, maar dochterlief draagt het toch erg graag. 

Mijn dochter heeft de speelbestendigheid van de Nivalis uitgebreid getest in Zwitserland: 
trampoline: check!
deathride: check!
glijbaan: check!
rotsen, rivieren, weide: 
check, check en check!

We gaan met de foto's in de collage geen prijzen winnen. Ik weet het: geen foto's nemen in de middagzon. Je tijd nemen om de instellingen aan te passen ... dat hebben we dus allemaal straal genegeerd, want met kinderen op vakantie moet het vooral snel gaan! Dus gingen de fotografieprincipes overboord en was het gewoon on-ge-loof-lijk leuk om te spelen en te verkennen.


Het jurkje overleefde alles :-)


"En hoe zit het met clandestien jurkje?", vraagt u zich af.
Dat werkte ik de avond voor vertrek af. 

Ik had al een tijdje geleden een pandapaneel (Stenzo) gekocht bij Lelastof. Ik had dat in gedachten voor een Nivalis, maar dat was dus voor de magische eenhoorns ons pad kruisten. 
"Panda-positionering" is een serieuze zaak. Beschermde diersoorten mag je niet zomaar in twee knippen, dus dat smaller patroon was ook hier nodig.

Het jurkje zat snel in elkaar. Ik verstopte het in haar koffer. Ze kwam bij het uitpakken onze kamer in gelopen met een smile tot achter haar oren. 
"Is die voor mij? Wanneer heb jij die gemaakt, mama?" 

De Panda is eveneens speelbestendig bevonden. Ik bespaar u de foto's die broer probeerde te maken. De jurk heeft na de thuiskomst de binnenkant van de kast nog niet gezien. De Nivalis is hier dus tot ideaal vakantiegerief gebombardeerd!


Zoals ik vroeger zo dikwijls hoorde: 

"I love it when a plan comes together"


Benieuwd hoe de andere bloggers het thema invulden?
Neem snel een kijkje:


30 opmerkingen:

 1. Leuke jurkjes, ideaal voor de vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een lieve mama om zo een prachtige jurk in de tas te verstoppen! Ik zou de smile op het gezichtje wel eens gezien willen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze had minutieus haar kleren in haar valiesje gestopt, dus ik denk dat ze die vreemde eend wel dadelijk gespot heeft. Het zou een beetje verdacht geweest zijn als ik op haar kamer ging rondhangen, dus ik heb alleen de "ik ben al wat bekomen van de verrassing"-smile gezien.

   Verwijderen
 3. Supertof! Hier zijn de kids ook helemaal weg van de toverstofjes... Ik dacht dat dit stofje te kinderachtig ging zijn voor mijn 8-jarige dochter maar jij bewijst hier duidelijk het tegendeel! Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ze is bijna 10 en ze heeft dat zelf gekozen, dus het kan nog wel even. Ik heb van de pluimen zelfs een beetje meer gekocht omdat ik stiekem zelf ook zo'n shirt wil. En ik heb net mijn tweede twintig jaar "gevierd". Maar met eenhoorns zouden ze nu niet meer moeten afkomen ;-)

   Verwijderen
 4. Leuke kleedjes. Zeker deze met de panda. Knap gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Ik ben zelf niet zo'n eenhoornfan, dus dat is ook mijn favoriet.

   Verwijderen
 5. Goh ja, als je kind je amuseert, hoef je nadien geen prijzen te winnen met je foto's. Ik vind ze leuk, vooral die aan het hoofd van je blogpost, waar haar staartjes zo leuk zwaaien! De jurk zelf ik heel leuk, hopelijk overleven de kleurtjes de eerste wasbeurten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kleuren hebben al een paar wasbeurten overleefd: no probleem :-)

   Verwijderen
  2. Dat had ik dus niet mogen zeggen ...Het jurkje sukkelde in een machine met een kleurenvangertje en wasverzachter. Het blauw reageert niet meer, roze en geel wel nog.
   Gelukkig zei dochterlief dat ze de tekeningen alleen ook mooi vindt.

   Verwijderen
 6. Twee prachtige jurkjes voor de vakantie. En wat heerlijk dat je je dochter er zomaar met de tweede zo kon verrassen. Dat is nog eens een cadeautje als je op vakantie bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. twee heel leuke jurkjes! bij clandestien dacht ik al dat het een jurkje was dat ze eerst niet wou maar gelukkig wel dus

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kei-leuke jurkjes!
  Ze zijn allebei echt prachtig.
  Comfortabel en speelproof dat zijn toch de belangrijkste eigenschappen waar dat kinderkleding aan moet voldoen hé.
  Ik ben ook gezwicht voor de toverstof voor zowel mijn dochter als de zonen, nu nog de tijd vinden om er leuke creaties met te maken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik lap AL die fotografieregels met regelmaat van de klok aan mijn laars en ik slaap nog steeds geweldig goed. Neh.
  Weet je, wat telt is dat je twee geweldig geestige jurken voor dochterlief maakte, en nee, misschien zijn het niet de allerbeste foto's, maar dat kan haar duidelijk niets schelen. Mij dus ook niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat zie je haar genieten!! Mooi en speelproof, perfecte combinatie!! Heel leuk en mij kan het echt niet schelen dat de foto's niet fotografisch de mooiste zijn (haha, zou ook erg zijn moest ik daarover klagen), maar je ziet haar stralen, dat doet veel meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De kleedjes zijn prachtig. Ik vind de niet geposeerde foto’s vaak het leukste en je hebt gelijk dat je aan de fotografierzgels tijdens je vakantie negeerde.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh, die nivalis is toch zo'n leuk patroon, he?! Ik moet nog even wachten tot de dochter eindelijk eens stopt met haar 'geef mij maar shorts want anders zien ze mijn onderbroek'- fase om zo nog eens zelf een nivalis te naaien. Zo'n paneelstofje lijkt mij daar perfect gerief voor! En dan die toverstof! Helemaal zalig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn dochter zit in de tegenovergestelde fase. Die wil niks dragen dat lijkt op een broek. Een legging kan nog net en haar Tess shortjes draagt ze ook veel. Maar die laatste lijken op een rok en dan is het ok.
   Grappig die verschillende willetjes.

   Verwijderen
 13. Heerlijke jurkjes en de toverstof is hier ook zeer populair!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zalige jurkjes .. en heerlijk toch als dochter een verrassingsjurk in haar calies vind en daar dan ook nog enorm blij mee is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was er wel gerust in omdat alles met een panda geweldig is ;-)

   Verwijderen
 15. Wat fijn dat ze zo blij is met jouw jurkjes! Mocht ik ooit n nivalis gaan maken dan kom ik bij jouw beschrijving spieken als t nodig is!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat jammer dat de jurk minder kleurt nu, want het ziet er prachtig uit! En ook complimenten voor de pandajurk!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hocus pocus toverstof is supertof! Kleedjes dienen om gedragen te worden en als ze dan wat afzien van het wassen wil het alleen maar zeggen dat ze populair zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Populair is het nog steeds, dat is waar. In en uit de wasmachine :-)

   Verwijderen