maandag 25 juli 2016

Prinses Viola en Aura

Neen, dit gaat niet om een nieuwe Disney-film, maar mijn dochter werd van deze combinatie ook vrolijk. Het is een combinatie van een legging en een bolero in stoere rekbare jeans, met als extraatje voor kleine prinsessen: gouden sterretjes.

Ik zag de stof op tafel liggen in de Stoffentuin. Het plan om eens wat leggings voor dochterlief te proberen maken, werd daardoor ineens een stuk concreter. Ik nam ineens 2 meter mee, want het boleropatroon van Sofilantjes zag ik er ook wel in zitten.

De Viola legging uit La Maison Victor (meer bepaald nr. 2 van vorig jaar of maart-april 2015) werd eerst geproduceerd. Eenvoudiger dan 2 identieke patroondelen kan het niet worden wat kledingstukken betreft. Een snel klaar project dus.

De matentabel wees naar 116, maar ik ging voor een maat groter en dat was niet zo'n slecht idee. Ik maakte een ruime 122. Ruim betekent hier dat ik 1 cm naadwaarde teken. Maar met de overlocksteek van mijn machine stik ik eigenlijk op persvoetbreedte.
Ik nam een iets dunnere elastiek (2,5 cm) dan voorgeschreven, maar volgde voor de rest braaf de handleiding. Ik maak gewoonlijk een aparte tailleband of een tunnel waardoor ik een elastiek rijg, maar de manier die in LMV beschreven staat werkt ook heel goed.
Ik gebruikte verschillende steken om de overlock (die ik niet bezit) te vervangen: locksteek voor de naden, gestreepte zigzag voor het vastzetten van de elastiek en een bliksempje om de omgeplooide band vast te zetten.
 


Dan was het tijd voor het serieuze werk: de Aura bolero

Dochterlief zag de sterrenstof volledig zitten en al zeker het restje gouden paspel dat ik erin wou verwerken. Maar de sluiting!
"Met een grote knoop? Neen! Kan dat niet met een rits?"
Ik polste even in de Sew&Show of het vestje niet open valt zonder die knoop.
Blijkbaar niet, dus dochterlief sprong een gat in de lucht.

Ik maakte maat 122 met 3/4 mouwen. Er zitten 3 lengtes in het patroon, dus we kunnen nog variƫren. Voor de mouwkop kan je kiezen tussen rimpels of een plooitje. Ik koos de plooi voor een stoere look in het jeansvestje. Ik ben verliefd op het resultaat (valt een beetje op door het titelprentje...) . Dochterlief ook, want ze droeg het vestje al een hele dag voor ik de kans had om de mouwen om te zomen. Ze wist me te vertellen dat het heel tof zit.


Bij het aanbrengen van de paspel maakte ik even een denkfout. Ik zette de paspel aan de zijkant van het voorpand omdat hij niet hoefde door te lopen in de hals. Maar daardoor zat het uiteinde niet in de zoom. Oeps. Een beetje met de hand vastnaaien en hopen dat het niet loskomt ... Als je dus een exemplaartje gepland hebt met paspel: zet het aan het centrale deel van het voorpand (het deel dat doorloopt in de nek), dan verdwijnt het einde van de paspel WEL in de zoom.

Voor het patroon met uitgebreide Nederlandse of Engelse instructies kan je hier terecht:
 
KCW-banner-300-125

4 opmerkingen:

  1. Ik sluit me volmondig aan, wat is die Aura prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dank u. Ik hoop dat ze hem weer wat gaat dragen, want met die hittegolf was het niet bepaald een handig kledingstuk.

      Verwijderen