vrijdag 21 augustus 2015

Piep en Twiet (gratis patroontje)Naaien  ... het moet niet altijd kledij zijn. 

Het moet niet eens altijd functioneel zijn.

Soms zie je een superschattig patroontje passeren en moet je dat gewoon zelf proberen. Ik toonde de kleine vogeltjes die voorbijvlogen op mijn facebookmuur aan dochterlief : instant verliefdheid in die oogjes!

De twee sloebers hebben ook een nestje dat bij het patroon hoorde. Ze passen er samen net in. Met zijn twee op de schommel, echt gezellig!

De schattige hartjesstof voor het nestje kocht ik bij Stoffen Van Leuven. Van de zelfkant bleef echter niet veel over. Het enige dat ik nog kon lezen is "Bernatex".


Ik deed een poging om de kinderen bij het creatieve proces te betrekken. Alle patroondelen voor het vogeltje stonden op 1 A4-blad. Geen onoverkomelijke taak dus om hen zelf te laten knippen. En als je dat zelf al niet moet doen, is dat toch mooi meegenomen, nietwaar?

De restjeszak werd uitgekieperd op tafel en ze mochten stofjes kiezen. De enige voorwaarden: "groot genoeg voor de patroontjes" en "niet rekken of pluizen".

Er waren enkele "neen! ik heb al die gekozen"-incidenten, maar gelukkig zitten er wel meer stukjes van dezelfde stof in die zak. Ze vonden allebei hun goesting. Het oorspronkelijk plan was om hen zelf ook te laten stikken, maar toen ik de beschrijving en de vorm van de stukjes zag ... Dat bewaren we voor een volgende keer.

Ik had het vooral moeilijk met het puntje van het hoofdje, waar de 4 stukjes in 1 punt moesten samenkomen. Tot op de millimeter nauwkeurig werken: niet mijn sterkste kant. Maar het lijkt er op.
Ik heb de vleugeltjes een beetje anders aangepakt. De werkbeschrijving laat je helemaal rond stikken en dan een gleufje knippen in de achterkant van de vleugel om het geheel door te keren. Ik zag het niet zitten. Ik zag in gedachten al heel de vleugel openscheuren terwijl ik probeerde om het binnestebuiten te keren. Ik ging voor een "veiliger" keergat in de naad.


stofjes:Granny Tiles & Puzzled Milly (Soft Cactus)
Stem Stripe Grass (Birch) en wat effen restjes
De eerste poging doopte ik Piep:

De stofjes werden door dochterlief gekozen. De "gewone zwarte oogjes" vond ze maar niks, dus we doken in de minipareltjes. Ik kocht een paar jaar geleden in Boekenvoordeel enkele doosjes van het spul. Naast pareltjes zitten er ook bloemetjes en "sneeuwvlokjes" in. Die zouden dienen om de oogjes wat groter te maken.
Achteraf gezien hadden we beter een meer opvallende kleur gebruikt.stofjes: Stem Stripe Grass (Birch) en restje groen.
Noeks verkoopt deze, samen met Solids in bijpassende kleurtjes
Voor de tweede poging (a.k.a. Twiet) heeft zoonlief de stofjes gekozen. Ik deed een poging om het neusje nauwkeuriger aan te pakken.

Ik gebruikte mijn "toverstift" voor de eerste keer en tadaa: Twiet zit met een acuut geval van "paarse bolitis".
"Toverstift" noemde de juf van de naailes het. Het zou moeten verdwijnen bij blootstelling aan lucht. De moleculen hier in huis vallen blijkbaar niet onder de noemer "lucht". Want na 2 dagen staat die paarse bol er nog. We weten nu waarom ze zeggen dat je dat op een onopvallende plaats moet proberen.

Piep en Twiet hebben de voortuin samen verkend. Dat leverde mij menig verwonderde blik op van filerijdende automobilisten, maar ik wou een mooie foto. En ik vind dat nu voor 1 keer echt wel gelukt.


Ik hoor jullie al tot hier denken: waar blijft dat gratis patroon???

Het patroontje van Sharon Holland heb ik gratis gedownload op Craftsy. Voor wie Craftsy nog niet kent: Het is een website met heel veel patronen. De meerderheid kan je kopen, maar er zijn ook gratis exemplaren te vinden. (Dit patroontje was blijkbaar slechts tijdelijk beschikbaar. Je kan het gelukkig wel nog vinden bij Sharon Holland zelf.)

Craftsy stopt trouwens niet bij patronen. Er zijn online lessen te volgen. (weer sommige gratis, de meeste betalend) Het gaat ook niet alleen over naaien. Allerhande hobbies komen aan bod. Van koken tot houtbewerken. Ga er dus zeker eens een kijkje nemen.

En wat kost al dat lekkers? Wat spam, verder niks. Je registeert gratis met je e-mail of je facebookaccount. Je krijgt wel elke week een aantal mails om hun online lessen te promoten. 
Maar als dat je stoort, kan je daar wel een mouw aanpassen met je spamfilters.

Deze Craftsy-patroontjes sloeg ik al op om eens te proberen (allebei gratis trouwens):
1 opmerking:

  1. update: de link naar het birdee patroon verdween op craftsy. Ik heb die ondertussen hersteld met een rechtstreekse link naar Sharon Holland. Als je merkt dat dit met één van de andere patronen voorkomt, laat dan een berichtje na.

    BeantwoordenVerwijderen