maandag 7 mei 2018

Smiling Cicero?

Neen, dit bericht gaat niet om de Romeinse redenaar. 
Dat was een ernstig man.

Het gaat over het onrecht dat mijn zoon werd aangedaan:
Zijn zus had al zo'n Cicero-vest.
En hij had het als eerste gevraagd!
En zijn stof lag al een jaar in de kast!
Het was inderdaad hoog tijd om het exemplaar voor zoonlief te maken!Ik kocht bij Guy een deelbare rits met 2 wagentjes. Zoonlief vindt het leuk om mensen wijs te maken dat zijn rits stuk is en ze dan magisch te repareren. Nu ik een tweede keer een rits inkortte, ging ook dat onderdeel verbazend vlot. De ritsstopjes kwam in de tunnel terecht, maar ze zijn helemaal juist aangebracht deze keer. U zal me op mijn woord moeten geloven.
De voorraad ritsstopjes begint hier te slinken dus ging ik al even op zoek. Ik heb ontdekt dat die magische dingetjes ook bij K-BAS te koop zijn: in verschillende kleuren en maten nog wel! Ik moet dus dringend een voorraadje bestellen (op het lijstje voor mijn cadeaubon). Voor wie niet zelf wil prutsen: ik zag zelfs aangepaste ritsen op bestelling bij K-BAS. Hoe cool is dat?

Met een eerste exemplaar in de vingers, durfde ik wel in de smileys te knippen. Die smileytricot is heerlijk zacht aan de binnenkant met een een laagje fleece. Eigenlijk is het eerder een winters stofje. Maar zo lang kon hij echt niet meer wachten. Aan het werk dus!

Alleen ... het zou wel zonde zijn om die knuffelige fleece te verstoppen in de gedubbelde kap. De naden zouden ook heel hard afsteken tegen de witte binnenkant. Daar moest toch ook iets op te vinden zijn.


Ik vatte dus het plan op om een heel klein beetje te hacken:
- de kap enkel maken en een stukje om te slaan voor een tunnelkoord.
- de naden bijknippen en doorstikken : de "bijna" kap/jeansnaad

Ik tekende 3 cm bij aan de voorkant om te kunnen omplooien. Dat is meer dan gewoon 3 cm naast de rechte lijn blijven. Aan de uiteinden moet je de helling van de boven- en onderkant van het kapdeel spiegelen. Anders heb je achteraf een stukje stof over dat je toch moet afknippen.
Eerst even de nestelogen aanbrengen dan omplooien. Ik plooide de 3 cm om en dan 1 cm naar binnen in de tunnel.De blauwe tunneltje is uiteindelijk 2 cm breed geworden.

De naden pakte ik als volgt aan:

Stap 1 : stik de naden volgens de instructies op 1 cm.  Gebruik een rekkende steek. Ik gebruikte een bliksempje. 
nota: volgens de regels van de kunst moet je iets meer naadwaarde nemen voor een echte kapnaad. Maar ik bedacht dit pas toen ik mijn patroondelen al geknipt had ;-)

Stap 2 : knip aan één kant de naadwaarde met de helft terug.

Stap 3: Plooi de brede naadwaarde over de kort geknipte naadwaarde en stik door. Ik stikte aan de binnenkant, opnieuw met een rekkende steek. 

Gebruik je bredere naadwaarde voor een "echte kapnaad of jeansnaad", dan kan je de naadwaarde mooi rond de korte plooien en komt het blauw helemaal niet meer piepen. Dat ging met 1 cm naadwaarde niet. Het resultaat is aan de binnenkant mooi wit en aan de buitenkant zie je een extra stiksel. Ik ging alleen in de fout bij de zakken. Daar had ik beter doorgestikt aan de voorkant van de zak dan aan de achterkant. Maar ik kan ermee leven ;-)
En zoonlief blijkbaar ook, want hij heeft het vest al een hele week gedragen!

De naam is zelfs al veranderd van "mijn eindelijk klaar vest" naar mijn "smiley-vest".
Ik denk dat hij het mij vergeven heeft dat hij zo lang moest wachten.


patroon: Cicero (Sofilantjes)
boordstof: Veritas
nestelogen (en tang): bol.com (daar heten ze zeilringen)
koordje: (te korte) schoenveter

3 opmerkingen:

 1. Leuk gedaan!! Als ik de binnenkant van de stof wil behouden voor de kap, dubbel ik de kap gewoon, maar gebruik ik voor de binnenkant de "foute kant" van de stof als goede kant..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou een optie zijn in de winter.
   Voor deze tijd van het jaar is het wat dik.

   Verwijderen