zaterdag 25 februari 2017

Carnaval deel 1: prinsessenjurk


Dochterlief gaat er al enkele jaren van uit dat mama wel een nieuw kostuum in elkaar bokst voor carnaval. Maar dit jaar ging ze niet moeilijk doen. Geen kangoeroe-onesie of poezenpak. Het mocht "gewoon" een nieuw prinsessenkleed zijn. Ik had daar toch al lang stof voor in huis gehaald, niet?

Ze heeft gelijk. Die stof ligt hier al een jaar of 2. Ik kocht toen op een Stoffenspektakel materiaal voor 2 prinsessenoutfits: glanzende voeringstof, tule met bedrukking, compleet met een bloemenlint en zilvergalon voor de versiering.
Eén van jurken werd gemaakt voor dochterlief haar vorige verjaardag: zilvergalon of bloemenlint zag ze al niet meer zitten, maar de lichtblauwe jurk werd heel heel heel veel gedragen.


Toen ik samen met dochterlief een patroon voor het groene exemplaar begon te kiezen, besloot ze dat een exacte kopie voor haar perfect was. Klaar voor Ileana nummer 2. De staat van jurk 1 deed me wel één en ander aanpassen. 
De tule bovenrok is ongelooflijk uitgerafeld, dus er moest echt wel een zoom aan deze keer. Ik koos er bij het vorige exemplaar voor om de cirkelrok in 2 delen te knippen en in de naden de tule vast te zetten aan de tweede rok. Ik dacht dat dat de tule wat zou beschermen. Dat doen we dus niet meer, want dat valt niet mooi. Ik knipte de rok in één beweging en zette de 2 stoffen aan elkaar met een paspel als zoom. Het al zeker minder rafelen en het zwiert geweldig. Dat laatste is een belangrijk pluspunt voor een prinsessenjurk.

Ik overwoog om zoals hier een elastisch stuk toe te voegen in het achterpand in plaats van velcro.  Ik deed zelfs een testje met een stuk stof, tunneltjes en elastiek. Maar dochterlief wees opnieuw de strikjeskraag aan, dus dat plan verhuisde naar de achtergrond.

Ik knipte de achterpanden wat te breed, zodat ik de buitenstof kon omplooien. In de lichtblauwe versie zag je de witte voering zitten. Dit keer is dat euvel verholpen.


Dit is mijn tweede Ileana en ook de tweede verkleedversie.
Ik wil er even op wijzen dat Marthe waarschijnlijk geen carnaval in haar hoofd had toen ze deze jurk ontwierp. Het is eerder toeval dat het hier zo uitdraaide ;-).

stof:
glanzende satijnvoering en tule met sterretjes
(uit de voorraad, gekocht op Stoffenspektakel)

patroon:
Ileanadress van Compagnie M (affiliate link)1 opmerking: