vrijdag 12 april 2019

Patroonhacken voor beginners: van hoodie naar sweaterjurk

In mijn vorige post zagen jullie een gestripte, verlengde Velocitas zonder kap.
Ik krijg na zo'n post al eens de reactie dat ik patronen "durf" aanpassen. Dan moet ik wel keigoed zijn in patroontekenen! Euhm, niet dus. Om te bewijzen dat het niet zo moeilijk is ... een overzichtje van hoe eenvoudig het is. 

Combineren is altijd gemakkelijker als je bij één ontwerper blijft. Dan werk je immers met dezelfde basisregels.
Ik werkte met 2 Sofilantjespatronen: Velocitashoodie optie A als basis en de halslijn van Nivalis.
Je kan deze oefening uiteraard ook doen met vergelijkbare patronen van andere ontwerpers.


stap 1: Colorblocks wegwerken (indien nodig)


Ik vind de colorblocking in de mouwen van Velocitas echt top, maar dit paneel wilde ik niet verstoren. Weg met die stroken en gesplitst voorpand dus. En dat is echt niet moeilijk. Heb je een patroon zonder naadwaarde, dan plak je de stukken aan elkaar en je bent klaar. Sofilantjespatronen hebben 1 cm inbegrepen naadwaarde, dus moet je daar wel even rekening mee houden. Je moet niet de rand van de patroondelen, maar de stiklijnen op elkaar plakken.
En hoe kom je aan die stiklijnen? Je neemt een lat of een geodriehoek en tekent op 1 cm een lijn evenwijdig met de rand van het patroon. Ja, het is zo simpel.
Om de colorblockdelen te combineren, leg je dan de stiklijnen op elkaar.



stap 2: Verlengen


Ik legde de Velocitashoodie die ik eerder maakte op een sweaterjurk uit de winkel en mat het verschil. Ik tekende gewoon een recht stuk onderaan bij tot de sweater de lengte had van een sweaterjurk uit de winkel. 
Wil je zomen? Dan teken je 2 cm zoom erbij. 
Ga je met een heupband afwerken? Dan verleng je met de extra lengte die je boven de heupband wil. De naadwaarde zat al in het Velocitaspatroon.

Durf je het allemaal zelf niet inschatten, dan kan je het verlengstuk van de Omni Tempore/Semper gebruiken. Dat bestand is te vinden in de Sofilantjesfacebookgroup.

stap 3: Kap vervangen door een gewone halslijn.


Ik nam het voorpand van Nivalis en het voorpand van Velocitas. De schoudernaden lopen mooi in dezelfde hoek. Dat was dus het voordeel van één ontwerper gebruiken. Je kan de schoudernaden dus mooi op elkaar leggen. Nivalis is een stuk smaller dan een hoodie, dus moet je wat schuiven. Je legt de patroondelen met de middenvoor op elkaar en schuift omhoog tot de schoudernaden overlappen. (middenvoor = gemarkeerd als stofvouw)
Je legt de Nivalis onderaan, de Velocitas er bovenop en dan een patroonpapiertje om op te tekenen. Je verlengt de schoudernaad van Velocitas een beetje tot de halslijn van de Nivalis en dan volg je het patroondeel van Nivalis tot aan de middenvoor. de armopening, onderrand en stofvouw/middenvoor neem je verder over van Velocitas.




stap 4: halsboord in sweaterstof fabriceren.


Als je met boordstof gaat werken, kan je het patroondeel van Nivalis gewoon gebruiken. Ik had geen matchende boordstof, dus zou het een halsboord van sweaterstof worden. Sweaterstof rekt niet zo veel als boordstof, dus het patroondeel overnemen was geen optie.

Gelukkig krijg je dan even hulp van een andere ontwerpster, die toevallig een paar weken geleden tips deelde om dat aan te pakken: Sharon van Zonen09 zorgde voor een fotostappenplannetje op haar facebookpagina.
Mijn eerste poging was nog niet helemaal gelukt. De halslijn is dieper aan de voorkant dan aan de achterkant en dat zorgde ervoor dat de naden van de halsboord naar mijn zin net iets te zichtbaar waren op het voorpand. En het mocht ook nog wel iets minder strak. Ik knipte 2 nieuwe stukjes: 90% (+2 cm naad) voor het voorpand en hetzelfde recept voor het rugpand. 2 ongelijke delen, waardoor de naden in het verlengde van de schoudernaden komen. Dat zag er al beter uit. 
In biais knippen was nog beter geweest, maar dan kon ik de kleur niet egaal houden, dus deed ik dat niet.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten