dinsdag 25 juli 2017

Voorbij de tweelingnaald: zomen met decoratieve steken (tutorial)


Een tweelingnaald is een fantastische uitvinding.
Een rekbare zoom met 2 perfect evenwijdige lijnen: prachtig!
--------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------
Maar nogal saai ... dus af en toe is het tijd om eens iets nieuws te proberen.

Wat heb je aan al die mooie streken op jouw machine als je ze niet gebruikt?

Ik probeerde het al eerder, die mooie steken in een stretch stof.
Het leverde dergelijke resultaten op:Ik weet niet hoe je het best kan beschrijven, maar "mooi" is waarschijnlijk niet het eerste woord dat bij je opkomt.

Bij het bambi-jurkje van dochterlief deed ik nog eens een poging met het juiste spul. Het ligt hier al een hele tijd in de kast, maar het komt er niet altijd uit. Als je een mooie zoom wil maken in rekkende stof dan is een stabiliserende ondergrond een must. 
De 2 varianten die ik al gebruikte zijn Stik&Trek (of scheurvlies) en Soluvlies. Ze verwerken ongeveer hetzelfde, alleen de manier van verwijderen verschilt. Stik&Trek scheur je weg, Soluvlies lost op in water.

Op de foto zie je dezelfde steek met (boven) en zonder (onder) scheurvlies. Het is niet zo moeilijk om te kiezen welk resultaat je het best vindt.
tip: ook als je een tweelingnaald gebruikt is het resultaat mooier met Stik&Trek.

Ik probeerde het op de bambi-jurk met steek 50 op mijn Janome DC 2010
Er kwam een schattig patroon van zeshoekjes tevoorschijn.

En hoe doe je dat?
Heel simpel:

stap 1: Stikken
Leg de Stik&Trek onder de rekkende stof en stik zoals je dat bij gewone katoen zou doen.


stap 2: Verwijderen
Je trekt de Stik&Trek er gewoon af.  Let een beetje op dat je niet te enthousiast te werk gaat. 
Als je te veel kracht op een fragiel stofje gaat zetten, kan je het uitrekken of scheuren. Rustig wegscheuren is dus de boodschap.


Als je een fijn patroon zoals de zeshoekjes stikte, heb je misschien een pincet nodig om de kleine restjes te verwijderen. Geloof me, er zijn leukere dingen om je dagen mee te vullen. Soluvlies is dan een minder tijdrovend alternatief. Dat bedacht ik pas achteraf ;-)
Soluvlies lost op in gewoon water, maar je moet wel voldoende spoelen. Wanneer het oplost, wordt het een lijmige substantie en dat wil je niet laten opdrogen op de stof. Je kan het afgewerkte stuk ook even in de machine steken voor een spoelcyclus.


stap 3: Strijk en bewonder jouw mooie zoom!


Ben jij een fan van scheurvlies of Soluvlies? Ik las hier en daar al over wegstrijkbare varianten, maar dat probeerde ik zelf nog niet. Als jij er wel ervaring mee hebt, deel je kennis !

Wil je op de hoogte wil blijven van mijn projectjes en blogposts, dan kan je mij volgen via instagram of bloglovin. Gebruik je die apps niet? Mijn facebookpagina is altijd bereid om jullie op de hoogte te houden.

3 opmerkingen:

  1. Stickvlies zit hier standaard bij het naaigerief, als ik dat koop snij ik onmiddellijk enkele repen van een tweetal cm breed, super handig. Ik gebruik dat ook standaard bij knoopsgaten maken. Soluvlies heb ik ook, gebruik ik echter zelden. Smaken en goestingen, vermoed ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een superplan! Dadelijk repen snijden, dat is nu eens georganiseerd zijn. Het is ineens ook veel gemakkelijker op te brengen als je het dan oprolt. Dit moet ik zou onthouden!

      Verwijderen