donderdag 17 maart 2016

Save Our Shape part 2 : doorpas


Vorige week was het tijd voor fase 2 van het Save Our Shape-verhaal.
Zoals jullie al weten, werd ik in oktober professioneel opgemeten door Nicky Vergouwen, net als een heleboel andere crowdfunders. Door de grote hoeveelheid opgemeten personen, duurde het langer dan normaal om naar fase 2 over te gaan: de doorpas van de toile.

Nicky kwam bij mij langs met de toiles voor een broek en blouse/jurk. Ik had er niet zo'n goed oog in omdat de "mevrouw in de spiegel" de laatste tijd serieus wat uitgebreid was. Mijn broeken zitten wat krapper door chocoladeaanvullingen hier en daar. Enkele controlemetingen leken te bevestigen dat de mevrouw in de spiegel zich die extra ruimte niet had ingebeeld. *ahum*

Eerst kwam de jurk aan de beurt. De eerste duidelijke aanpassing was de breedte bij de heupen. Ik kon er in, maar ik denk niet dat ik ermee zou kunnen zitten. Nicky haalde haar tornmesje boven en zijnaden gingen eraan. Bewegingsvrijheid: yes!
Gelukkig had de toile ruime naadwaarden en kon de chocolade erbij toen het opnieuw werd dichtgespeld. Bij een normale gang van zaken had ik geen tijd gehad om zoveel chocolade te verorberen en zou de toile dus beter moeten passen. Het is immers de bedoeling dat je na de opmeting door een SOS-meter snel een toile zou hebben voor de doorpas.


Dan kon het echte werk beginnen. Maten opnemen is stap 1, maar tenzij je echt voor een 3D-scan gaat, weet de software die het patroon ontwerpt niet hoe je er tussen die maatlijnen uitziet. Het patroon moest dus nog wat getweakt worden.

De toile had bij aankomst 1 lange mouw.  De mouw werd eerst aangepast qua lengte en daarna kwam het tornmesje er opnieuw aan te pas. Er was stof te veel aan het decollet√©. Om dat deftig te kunnen afspelden, moest de mouw eraan geloven. De jurk bleef aan terwijl de mouw losgetornd werd, dus dat was even een spannend momentje. Nicky heeft echter een vaste hand en mijn lijf bleef intact ;)

Het resultaat van al het plooi- en puzzelwerk zie je op de foto. De jurk past. Alle aanpassingen werden met speldjes en lijntjes vastgezet en er werden ook 3 foto's genomen als geheugensteun voor Nicky. Bij het aanpassen van het patroon zal ze die gebruiken.

Bij de broek ging het wat vlotter. Blijkbaar heeft de chocolade zich verdeeld op een manier die toeliet dat de broek wel ruim genoeg zat. En wat een openbaring: de broek gaapt helemaal niet.

Applaus!
Dat is voor mij echt wel een uitzondering.

De lengte was nog niet optimaal en aan het kruis viel het ook niet helemaal hoe het moest. Nicky haalde haar toverkunsten boven en voila: passende broek.

Voor wie denkt dat het niet bepaald een modieus model is met die superhoge taille: geen paniek.
De toile wordt tot in de taille getekend om goed te kunnen nakijken of de pasvorm zowel op de heupen als op de taille goed zit. Om een patroon met een lage(re) taille zo goed mogelijk te kunnen tekenen, moet de pasvorm dus tot in de taille getekend worden.


Er moet nog een tweede toile gemaakt worden om het broekpatroon verder uit te testen. Die mag ik zelf stikken als Nicky de materialen en het aangepast patroon doorstuurt. *fingers crossed dat ik dat niet om zeep help* Ik hou jullie op de hoogte ;-)

De website waarop je je eigen patronen zal kunnen bestellen, is nog in opbouw. Wil je dadelijk een kijkje kunnen nemen als ze gelanceerd wordt? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Registreren kan op de facebookpagina. Of mail naar Nicky voor meer info.


2 opmerkingen:

  1. Wauw, wat een leuk verslag! Heel binnenkort mag je de bijgewerkte patronen verwachten. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ooh super, ik ga maandag langs bij Nicky. Ik weet nu wat me te wachten staat

    BeantwoordenVerwijderen