donderdag 31 maart 2016

Pin it & Make it nr.1Ik las de pin it & make it uitdaging van Liesellove begin januari.
Eén pin per week realiseren? Dat gaat zeker weten niet lukken.
Maar effectief iets doen met mijn pins? Superidee!

Ik hoopte op 1 pin per maand, maar zelfs dat wordt moeilijk aangezien maart al voorbijgerend is en de teller nog steeds op nul stond. Alle begin is moeilijk, dus : 1 down, 11 more to go. 

Omdat het niet altijd nieuwe dingen moeten zijn:
pin it & make it nr. 1: Kort eens een broek in.

VOOR
Ik zag deze methode al een paar keer online voorbijwandelen in verschillende uitvoeringen. Uiteindelijk pinde ik een tutorial van Professor Pincushion (geweldige artiestennaam, niet?)

Broeken die ik in de winkel koop zijn immers altijd een heel klein beetje te lang. Ja, mijn voeten zitten daar helemaal in ;-)
De nieuwe broeken die ik al in december kocht, zouden op deze manier aangepakt worden. En kijk eens aan, amper 3 maand later ... draagbaar resultaat. Enig uitstelgedrag voor dit soort klusjes is mij dus niet vreemd.

In de tutorial wordt uitgelegd hoe je een broek inkort en toch de originele boord van de broek behoudt.

Waarom? 
Het is niet eenvoudig om exact dezelfde kleur draad van de broek of van de stiksels vinden. Jeans heeft ook altijd een verweerde zoom en dat effect ben je helemaal kwijt als je er zoals ik een paar (lees: meer dan 7) cm moet afknippen.

Als je de kleur van de broek ongeveer kunt matchen zoals hiernaast, geef je een onopvallend stiksel. Eigenlijk is dit de gemakkelijkste methode, maar het werkt uiteraard van geen kanten bij een broek met kleurverschillen/design in de stof.

Ofwel probeer je de kleur van de stiksel te matchen en ga je voor een extra decoratief stiksel. Ik probeerde dat bij mijn tweede exemplaar, maar vergat de steeklengte te verlengen om een matchende steek te krijgen. Een redelijk mislukt resultaat als je er met je neus op gaat zitten.

Het was niet zo eenvoudig om de lijn mooi evenwijdig te houden, zeker niet waar je de dubbele naad moet oversteken. 
  
Ben ik er tevreden van het resultaat?

Ik ga er van uit dat mensen niet op hun buik gaan liggen om de zoom van mijn broek te gaan inspecteren, dus het doel is wel bereikt: de broek is korter ;-)

Ik heb de eerste poging terug losgemaakt omdat de zijnaad een beetje verschoven was. Dat valt dan keihard op. Dus toen ik die eerste poging achter de rug had, leek de gewone (omslaan en nog eens omslaan) methode toch net iets eenvoudiger. Als de omgeslagen naad aan de binnenkant niet overeenkomt, ziet geen mens het.

Bij mijn tweede poging heb ik de naad ongelooflijk goed vastgespeld. Het kon geen mm meer verschuiven ;-) Het resultaat ziet er beter uit. Dus ik denk dat ik het nog ga proberen.

Note to self:
Probeer de steek te matchen op een proeflapje. Je knipt er toch altijd een kolossaal stuk uit ;-)

Hoe pakken jullie te lange broeken aan?


4 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Dan duurt het geen 3 maand eer je ze kan aandoen ;)

   Verwijderen
 2. Ik moet zelf altijd op zoek gaan naar extra lange broeken, dus jouw retouchkes zijn voor mij onontgonnen terein. Ik vraag me alleen af of je niet beter gewoon wat cordonnet (van dat siergaren waar jeans mee gestikt wordt) koopt, want dat kun je toch écht in heel veel kleurvarianten vinden. En wat licht schuurpapier voor de verweerde look van de zoom?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb er weer eentje liggen die korter moet, maar ze is simpel zwart. Dat vind ik wel. Maar ik heb al gemerkt dat een stikdraad matchen oneindig veel moeilijker is dan een draad matchen met een stof. Het mocht ECHT hetzelfde zijn of dat valt keihard op. Ik heb wel al een paar klosjes cordonnet gekocht, maar ik moet nog uitvissen hoe ik dat deftig uit mijn machine kan laten rollen, want dat "froemelt" nogal eens op. Met een topstitch naald ging het beter, dus 't is waarschijnlijk een kwestie van de juiste naald selecteren.
  Ik pak gewoon een stuk broek mee als ik ooit in les 2 bij de naaimachinewinkel geraak en raadpleeg de encyclopedische kennis aldaar.

  BeantwoordenVerwijderen